1 Kasım 2011 Salı

Örgü Parçaya Yastık Kılıfı Dikimi


Vatana millete bir faydam olsun, benim gibi ön kısmı örüp, arkasını örmekten üşenenlere bir armağan olsun diye örgü yastık kılıflarını nasıl diktiğimi paylaşıyorum. Umarım anlaşılır olmuştur.
Öncelikle ördüğümüz parçayı ılık ütüde ütülüyoruz. Fazla ütülenmesini sevmiyorum, çünkü örgü yassılaşıyor ve kötü bir görüntü-doku oluşuyor. Ördüğümüz parçanın kenarlarından dikiş payı vererek, hatta 1 cm civarında fazlalıkta bırakarak astar kumaşın ön yüzünü kesiyoruz. Fazlalık bırakmamızın sebebi örgünün yastık üzerinde (kasmadan) gergin durması.
Arka kısmı iki parçalı yapacağız, gerektiğinde kolayca iç yastığımızı sökebilelim diye. Ön parçayı katlayıp ütüleyerek ortasını belirginleştiriyoruz. Arka parçanın bir kanadı içinde kumaşın düğme dikeceğimiz yerini önce katlayarak ütülüyoruz. Bu katlanmış kısım ön parçanın ortasını geçecek şekilde arka parça kanadını kesiyoruz. (Umarım fotoğraflarda benim anlattığımdan daha iyi anlaşılıyordur :))
Diğer kanat içinde aynı katlama işlemini yapıp, bu katlı yerler üstüste gelecek şekilde kumaşı kesiyor ve;
Güzelce ön parçaya iğneliyoruz (ki dikerken kaymasın) ve dikiyoruz.Bütün bu işleri hallettikten sonra kılıfımız hazır oluyor. (O anın fotoğrafını çekmemişim niyeyse..)
Özellikle son sıralarını tek renk olmasına dikkat ediyorum dikişte hata olmasın diye. Son sırayı yaptığımız renkteki ipliği iğneye geçirip, bir köşeden başlıyoruz dikmeye. Lafın gelişi değil, dikmeye gerçekten de köşeden başlamalısınız. Tam dikişlere denk gelecek şekilde, fotoğrafta görüldüğü gibi dikiyoruz.
Diktikten sonra, arkayı çevirip mezura marifetiyle düğme yerlerini işaretleyip ilik açıyor ve düğmelerimizi dikiyoruz.
İç yastığı da diktikten sonra işlem tamam.
Eğer yok kardeşim düğmeynen neyin uğraşamam diyorsanız düğme yerine kurdele ile de arka kısmı kapatabilirsiniz.

5 yorum:

  1. çok şık güzel bir yastık olmuş canım, detaylı anlatımınla kolayca dikilebilir bence..güle güle kullan ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. cok güzel olmus, ve anlatim da cok basarili. ellerine saglik. sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  3. güzel bir anlatım olmuş canım ellerine sağlık. bende minik bir püf eklemek isterim izninle.yıllarca piko yapmanın getirdiği bir kolaylık.
    __ dantel yada örgü ile yapılmış parçaları burda olduğu gibi kumaşa dikmek için tam çevresine bir sıra fazladan kafes örüp elde yada makinede birleştirme dikişini onun üzerinden yaparsak zamanla kmştan ayırmak gerekirse son sırayı kestiğinizde asıl örnek elinizde hırpalanmadan kalır.

    sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  4. Tam da örmeye çalıştığım kılıfın ön yüzü bitip de, öf bunun bi de arkası var ya Hu! diye iç çektiğim anda tanıştım bloğunuzla.
    İyi ki de...
    Selamlar.

    YanıtlaSil

Küçük bir yorum, Büyük bir mutluluk