20 Temmuz 2015 Pazartesi

Dikiş Kalıbı Kumaşa Nasıl Yerleştirilir..

 Eğitici öğretici yazılarımıza bir yenisini daha ekliyoruz :) Dergiden kalıp çıkarmayı burada anlatmıştım. Şimdi de bu kalıbı kumaşa nasıl yerleştiriyoruz ona bakalım. elimizde kalıbımız, makasımız, kumaşımız ve toplu iğnemiz var.
 Burda dergisinde kumaşa yerleşim şema olarak gösteriliyor ama bu kendi belirlediği kumaş eni için geçerli oluyor genelde. Farklı ende kumaş kullandığınızda nelere dikkat etmek gerekiyor bakalım. Kumaş önerisini kalıpta veriyor zaten, ben tayt dikeceğim için esnek bir kumaş olan penye kullandım.
 Kalıp yerleştirmede en önemli nokta kalıpta verilen düz iplik (straight grain) çizgisidir. Kalıbı kumaşa yerleştirirken düz iplik çizgisinin kumaş kenarına ya da kumaş katına paralel olması gerekir. Yani düz iplik çizgisi dokuma boyuna uzatılır. Kumaş kesilirken daima yüzü birbirine bakacak, iç yüzü dışarı gelecek şekilde katlanır.
 Desenli ya da çizgili kumaşta tayt/pantolon kesiminde paça çizgisinin, üst beden kesiminde kol oyuğunun başladığı noktanın aynı desen yada çizgiye gelmesi kumaşta bütünlüğü sağlar ve eğri duruşu önler.
 Kumaşımın eni verilen enden fazla olduğu için kumaşı tam ortasından katlamadım. Kullanacağım kadarki kısımdan katladım, geri kalan küçük parçadan da kızıma saçaklı etek diktim :)
 Kalıp üzerindeki işaretleri kumaşa aktarıyoruz. bunun için kumaş kalemi vb. şeyler kullanabilirsiniz. Bek bel noktası, diz noktası ve kol parçası için omuz tepesi işaretlerini makasla mini kesikler atarak yapıyorum. Bu işaretler dikerken kumaşın kaymaması için önemli.
 Kenarlar için ortalama 1,5 cm dikiş payı idealdir. Paçalar içinse ikiye katlayarak dikecekseniz 4 cm, sadece tek kar kıvırıp dikecekseniz 2 cm iyidir. Ben paçalara overlok geçip tek kat kıvıracağım için 2 cm bıraktım.
Çöp poşetine kalıp çıkarmanın en güzel tarafı bu işte :) İşim bitince katladım, kalıbı kulllandığım bir kumaş parçasıyla bağladım. Böylece her zaman acaba bu neyin kalıbıymış diye açmaya gerek kalmadan depolayabiliyorum.
Her zamanki gibi sorulara açığım :)

18 yorum:

  1. depolama fikrine bayıldımmm kumaşta harikaaaa ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Sağol canım depolamayı bende yeni keşfettim süper oldu :)

      Sil
  2. Ben de mulaj kağıdına kumaşı bağlayıp rulo yapıyordum, poşet çok daha iyi fikirmiş. Çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende öyle yapıyordum ama bu yöntem daha güzel :) Çok teşekkürler :)

      Sil
  3. Benim şu dikiş işine girmem lazım, ne güzel sonuçlrı oluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim başarırsın sen maşallah elinden herşey geliyor

      Sil
  4. Emeğine sağlık canım. çok güzel anlatmışsın. Bu arada çöp poşeti işine bayıldım. Türk kadınında çareler yeni fikirler tükenmez:)))) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok haklısın ya Türk kadını hem terzi hem mucit hem süper kahraman bence de :)

      Sil
  5. çok açıklayıcı olmuş özellikle kalıbı depolama fikri harika :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) İnşallah işinize yarar :)

      Sil
  6. Çöp poşeti işini sevdim ben en azından yerden tasarruf :))

    YanıtlaSil
  7. çöp poşetine kalıp çıkarma fikrine bayıldım!!!

    YanıtlaSil
  8. Gençliğim geldi aklıma :)))
    Kalıp cikarmayali ne çok olmuş Baharım:(

    YanıtlaSil
  9. Bir tekstil firmasiyla evde calisarak kaliptan kumaş kesimi işine girmek uzereyim daha onceden dikiş kursuna gittim az çok bilgim var bana onerebileceginiz bişey var mı yada püf noktalari

    YanıtlaSil
  10. Selam teşekkür.
    Sorum şu
    Bu dergi nerden ala biliriz?ismi nedir?

    YanıtlaSil

Küçük bir yorum, Büyük bir mutluluk