16 Nisan 2013 Salı

Sosyal Dikici ve Terzi Maceraları :)


Hani böyle arkadaş ortamı olunca içenlere derler ya sosyal içici diye.. Hah işte bende bu günlerde sosyal dikici durumlarındayım. Annem geldi gitti geçen günlerde, o varken ona bir bluz diktim ama fotoğraflama şansım olmadan Balıkesir'e yol aldı bile. Aslında bir sürü şey yazmak istiyorum ama hepsi birbiriyle alakasız umarım sıkmadan doğru bir şekilde toparlarım durumu :)

Eminim ki benim gibi bir çok dikiş diken; yeni kumaş alma aşkının çoğu zaman dikiş dikmek aşkından öteye geçtiğini söyleyecektir. Bende tam bu noktadayım.  Bir ara kumaş dolabındaki yığınlar tamamen gözümü doyurmuş olsa da annem geldiğinde bulduğumuz süpersonik terzinin kumaşlarımdan anneme bir çok şey dikmesiyle yığınım gözle görülür şekilde azalmıştı. ( Terzi olayını açacağım az sonra) Bende terziyi beklerken oradaki kumaşçılarda hafif bir kendimi kaybetme olayı yaşadım. Kendime geldiğimde bu yukardakiler ve daha da fazlası vardı elimde :) 1 numara puantiyeli penye bir kumaş, kısmetse tunik olacak, 2 numero çok hoş bir tonda yeşil satenimsi bir kumaş, niye aldım bilmiyorum rengi hoşuma gitti sanırım, 3 numero ise yaklaşık 1 metre penye bir kumaş Ahmet Kaan'a pijama olabilir diye aldım. Penyelerin metresi 2 TL, kumaşlar 1,5 TL... Evet burada genelde hafif ya da ağır defolu kumaşların satıldığı kumaşçılar var ve metre fiyatları bu şekilde kumaşların. İnanılmaz değişik kumaşlar geliyor bazen. Hele yavruağzı renkli üzerinde araba baskıları olan bir kumaş vardı ki içim gitti ama çok fazla defosu vardı o yüzden almadım.
Aynı mekanda 2 terzi dükkanı daha var ama ben ömrümde böyle terzi görmedim. Kumaşı alıp adama gidiyorsun, ne istediğini söylüyorsun etek, pijama bluz vs. Ölçü almak falan yok adam gözünün ucuyla bakıyor tak tak kesiyor, 4 tane de makinacı var 1-1,5 saat kadar bekliyorsun ve eline dikilmiş olarak veriyor hemde komik fiyatlarla. Kup, pens atma ilik açma gibi detaylara girmiyorlar düz kesim ve dikim ama şok oldum ben adamların çalışma tarzına. Sadece beyaz veya siyah iplikle çalışıyorlar renk seçeneğin yok :) Anneme bir pijama takımı, bir tunik, bir pantolon, 2 tane 8 parçalı etek, bir dış giyim (uzun ceket) hepsinin kesim ve dikişine ödediğimiz para 13,5 TL . Evet yazıyla on üç buçuk lira.... Adama dedim zaten ben ömrümde sizin gibi terzi görmedim diye :) Dikiş dikmekten soğudum desem yeri. Kadının biri bi kumaş parçası getirmiş bana verse etek bile çıkartamam o kadar küçük adam uzun kollu çocuk elbisesi kesti... Hayretlerim şaştı valla kesin dikiş tarihine geçmeli :)
 Ben gariban da bu kumaşları aldım kendime bebe yaka tunik dikeceğim fethederim artık :)
Çalışmalara başlandı... Dikmeye yeltendiğim model de Burda 2011-10 sayısından. Fark olarak uzun kollu olacak. Tabi günler 36 saate çıkarsa ve bizim küçük süpürgesiz cadı akşamları erken uyumaya başlarsa. Bir koltuğa 15 karpuz sığmıyor demek ki hem 08-17 iş hayatı, iki çocuk, ev, temizlik, misafir derken 15 dakika ayırabildiğimi düşünürsek üç aya kalmaz bitiririm ehehehe...




40 yorum:

  1. modeli çok beğendim bahar abla merakla bekliyorum iyi çalışmalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende merak ediyorum Tuğbacığım umarım alnımın akıyla çıkarım işin içinden :)

      Sil
  2. :) koşarak geldim (bi işe başlarken biri odaya koşarak girerse daha çabuk bitermiş derler :)) ) kolay gelsin sana
    benim de neden aldığımı bilmediğim bir sürü kumaşım var o terzi amcaya mı getirsek..dikiş fiyatı gerçekten çok iyiymiş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili bydg, umarım koşman işime yarar bizde de vardı öyle bir adet annem bi işi eline alınca abim geldiyse üstüne sürüm sürüm sürünürdü :) Ben tez canlıyım diye hep beni koştururlardı :)
      o terziyi görünce tuuuuuu dedim kendime yıllardı yok kalıptı yok pensti boşa uğraşmışım kendimden utandım valla :)

      Sil
  3. kumaşlarda modelde güzel.inşallah kısa sürede sonucu merak ediyorum.kolay gele:))

    YanıtlaSil
  4. nekadar güzel kumaşlar ah ah buralarda hiçyok böyle yerler ikinci bahsettiğin terziye ise hayran kaldım fiyat nekadar uygun öyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evimin huzuru nerede olduğunu bilmiyorum ama belki orada da vardır senin haberin yoktur :) Ben 5 yıldır buradayım son 8-9 aydır öğrendim yerlerini..

      Sil
  5. ay o terzide yamak filan olup çalışmak isterdim. nede olsa iç mutfakta öğrenilir acep haftasonu boğaz tokluğuna çırak isterlermi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu bende istiyorum ama oradaki yoğunluğa can dayanmaz :) ben olsam bir kaç müşteriye saldırım darp etmiştim çoktan. Adamlar ilaç mı alıyorlar ne o karmaşaya hepsi bir sakin ki anlatamam

      Sil
  6. Ne güzel terziymiş gerçekten öyle:) ama asıl ilgimi çeken kumaşçıların yeri.Ben Adıyaman'dayım Antepte burdakinden daha çok kumaş seçeneğinin olduğunu duymuştum ama oraya hiç gelmedim sayılır. Yerini nerde tam olarak( bir yabancı bulabilir mi)belki bir gün yolum düşer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pınar hanım Adıyaman Antep'e yakın sayılır yolunuz düşerse mailleşelim ben size tarif ederim elinizle koymuş gibi bulursunuz.

      Sil
  7. Çok merak ettim açıkçası şu terziyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yolun düşerse beklerim sevgili Burcu, mutlaka gideriz :)

      Sil
  8. Beliyorz elbisenin bitmiş halinii

    YanıtlaSil
  9. fiyat hakkaten iyimiş aman müşterilerim duymasın :P
    modelinde kumaşlarda çok güzel canım bitmiş halini meraktayım
    sevgiler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Esma valla ben o paraya parmağımı bile kımıldatmam :)

      Sil
  10. ilahi çok hoş yazmışsınız güldüm pc'nin başında kendim kendime . aynı dertlerden bende de var kumaş yığınları,kumaş alma aşkı,yeni bir kumaşçı didiklenmecesi,dikiş dikememe,misafir trafiğ,oğlum acil bir ameliyat geçirdi,yarın kızımın doğum günü....uzar gider ama olmayan şey süper terzi ne iyi olur bir tanede bana lazım
    birde ben bu kalıbı kullanmıştım çok güzel bir kalıp kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ummucan inan hepimiz aynıyız :) oğluna çok geçmiş olsun kızının da doğum günü kutlu olsun :) Acaba adamın elinden su falan içsek biraz bize de bulaşır mı?

      Sil
  11. bloğunuzu çok beğendim.çok içten ve hoş sahibeside çok becerikli maşallah.izlemedeyim banada beklerim.elbisenin modeli çok değişikmiş.güzel olacağına eminim.keşke dediğiniz terzi malatyadada olsaydıbenim küçük bir dağ yığını haline gelen kumaşları hallederdi.selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatma hanım çok teşekkür ederim, yalnız o terziden sonra kendime becerikli gözüyle bakamaz oldum ben :) İnşallah ziyarete geleceğim. Malatya da uzak sayılmaz hani amaç yeni kumaş almaksa çekilen yol kutsaldır, Antep'e bekleriz. Yakında terzi ve kumaşçılara bir tur düzenlemeyi düşünüyorum zaten :)

      Sil
  12. merhaba
    bende Gaziantep'teyim nasıl gidebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nesli yorgunbahar@gmail.com adresine bir mail at sana detaylı tarif edeyim olur mu? birde oturduğun semti de yazarsan belki otobüs minibüs de söyleyebilirim

      Sil
    2. Nesli mailini almadım acaba gönderdin mi?

      Sil
    3. Bahar ben de Gaziantep'teyim. Nerede bu terziler merak ettim. Ben de mail atıyorum.

      Sil
    4. internetim yoktu yeni yolladım

      Sil
    5. internetim yoktu yeni gönderdim maili

      Sil
  13. Canım,
    Sen bu azimle onu hızlıca bitirirsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sümbülüm hiç sorma akşam Allah yüzüme güldü de küçük 9 gibi uyudu bende ver Allah dikişe :) pensler, yan ve muz dikişler bitti umarım nazar değmeden hemencecik bitiririm :)

      Sil
  14. :) gülüyorum,hoşuma gitti yahu!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla fosi'm bende inanamadım bu kadar neşeli bir yazı yazdığıma :) hele orada beklerken yeni kumaş kamyoneti yanaştığında kadınların bir birbirini ezişi vardı ki kelimelere sığmaz :) ziyaretine çok sevindim ayrıca :)

      Sil
  15. ben bu aralar iyice koptum zaten. ne dikesim, ne yazasım var. bazen kendimi fazla hırpaladığıma kanaat getirip kısa molalar veriyorum böyle. herşeye yetişmeye çalışmak çok yorucu! bu arada bir haftasonu oraya gelsem de sizin terzi amcalar benim kumaşları da eritse acık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen öyle oluyor Antigonem.. Hobi mi eziyet mi ayıramadığım bu durumlarda bende ara veriyorum. Bazen de sadece aklıma geleni yazmak geliyor içimden.. Bundan sonra kumaş dağları üzerime geldiğinde doğru o tarafa :) gelmek isteyenler de memnuniyetle gezdirilir :)

      Sil
  16. Bahar.senin terzi çırak alırmı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çalışanların hepsi birbirine benziyor akraba dışında kabul etmeyebilirler :)

      Sil
  17. O kadar kadınla uğraşıp keyif almak mümkün değildir zaten :) ama adam sinirleri alınmış gibi kimseye olumsuz birşey söylemiyor.

    YanıtlaSil
  18. eritemediğin kumaşları bana yolla bahar abla,vay be ne terziymiş bizim burda da bi amca var öyle amaaa ne 13,5 tl si adam yüzonüç buçuğa bile bi pardüse dikiyo :D eline sağlık kolay gele :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle yapayım bari Nedimeciğim :) Genel terzi fiyatının ultra altında zaten bu terzi :)

      Sil
  19. benim de örgü kazağım var.önü arkayı bitirdim.gelecek sene de kollarla yaka.Safi yün.Ee sıcaklar geliyor..Elbisenin modeli çok hoş,Kennedynın eşi Caroline'in elbise modeli sanırım.kolay gelsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Bahçe perisi bazı işler süründü mü tam sürünüyor değil mi :) Elbiseye bende bayıldım kollar kaldı bir tek ne zaman biterse bakalım

      Sil

Küçük bir yorum, Büyük bir mutluluk