15 Ocak 2015 Perşembe

Çocuk Yeleği Nasıl Dikilir? Bol Fotoğraflı Detaylı Anlatım (tutorial)

Diyelim ki evde minik bir kuş var, e malum kış yelek lazım ve bir türlü istediğiniz yeleği bulamıyorsunuz, biraz dikişle de ilgileniyorsanız buyurun çocuk yeleği nasıl dikilir anlatayım. Burada tek parça kalıp çıkarma ve dikmeyi anlatıyorum; ön ve arka parçaları ayrı kesince dikiş sırası değişiyor. Bir daha gaza gelirsem onu da anlatmaya çalışırım :) Biliyorsunuz fotoğraflayıp anlatmak oldukça yorucu. Bu arada dip not olarak; bu tamamen benim deneye yanıla bulmuş olduğum bir çalışmadır, herhangi bir yerden öğrenmedim o yüzden ustalar itiraz edebilirler :)
 Kalıp için Pınar'a elbise dikerken kullandığım standart kalıbı kullanıyorum. Siz evde bir yelek varsa ya da hatta bir atletini feda ederek kalıp çıkarabilirsiniz. Bu arada resimdeki hatayı hemen yazayım, aslında ön parçada düğme işaretlerinin olduğu yerden katlamak gerekiyor çünkü bu yeleği fermuarlı çalıştı. Düğmeli olsaydı bu dikiş payı uygun olurdu.
 Birkaç yelek dikeceğimi varsayarak kalıbımı gazete kağıdına çıkardım. Elbise bedenine göre biraz daha fazla uzunluk verdim.
 Çocuk kıyafetlerinde astarlı çalışmak en temizi. İhtiyaç listemiz ana kumaş, astarlık kumaş (ben penye kullandım), iğne. makas, iplik ve fermuar.
 Kumaşı da kalıbımızı da ikiye katlayıp üst üste koyuyoruz.
 Dikiş payı vererek kesiyoruz
 Aynı ebatta birde astarımız olacak.
 Kumaşları yüzü yüzüne bakacak şekilde birbirinin üzerine koyuyoruz.
 Tam olarak eşitliyoruz. Eğer kesimde ufak tefek hatalar varsa astarın esnek kumaş olması kolaylık sağlar, çekiştirerek esnetirsiniz. Tabii ki ufak hatalardan bahsediyorum.
 Önce sağ ve sol kol oyuntuları dikiliyor. Kavisli yerlere diktikten sonra makasla ufak çıtlatmalar yapıyorsunuz ki ters çevirince kasma yapmasın.
 İşte iki kol oyuntumuzu diktik.
 Bundan sonra yeleğimizi normal haline çeviriyoruz. Yani kumaşın yüzü artık bize bakacak.
 Omuz dikişleri için astarı astara kumaşı da kumaşa tutturup dikiyoruz. (burada sol omuzu çalışırken görülüyorum :) Kumaşı çevirdik ama dikişi içten yapmayı unutmayın)
 İşte diktik.
 Dikişte kumaşların üstüste geldiği kat yerlerini inceltmeyi ve fazla dikiş paylarını kesmeyi unutmayın.
 Kol oyuklarına birde dikkatlice ve incecik dıştan makine çekiyoruz.
 Yaka için astar ve kumaşı hafifçe geriye doğru iterek iğneliyoruz. Sadece yüzünden dikiş yapacağız. Tekrar ediyorum özellikle esnemeyen kumaşta kavisli yerleri hafif çıtlatmayı unutmayın.
 İşte bundan sonra güzel bir ütü ister. Böylelikle kumaş fazlalıkları da belli olur. bu noktadan sonra artık yazar akşam ezanını duymuş, namaz ve yemek yetiştirme telaşı içinde kalitesiz fotoğraflar çekmiş olabilir :)
 Sıra fermuarda, fotoğrafa dikkatli bakarsanız fermuarı alttan kıvırma payını boşta bıraktıktan sonra yerleştirdim. fermuarı yüzü yüzünde kumaşa yerleştirip dikiyoruz. Sonra birde ters çevirip yüzünden dikiyoruz. Yüzünden dikmeden önce fermuarın bitiş çizgisine zigzak yaparak kumaşın atmasını engelleyebilirsiniz.
 E tabii ki fermuarımız uzun gelecek, kesmeden önce parmağımla gösterdiğim bitiş yerlerine fermuarın çıkmasını önlemek için zigzak dikişle ufak bir kütle yapıyoruz :)
 En son etek kısmını içe çevirip iğneleyip dikiyoruz.
 Birde kral ütü yaptık mı tamamdır. Ne demişler " Terzinin yaptığı kötü, işi gösteren ütü"
Anlamadığınız yer olursa sorabilirsiniz, ayyyh çok yoruldum dünden beri ellerime sağlık kendimi tebrik ettim valla :)

22 yorum:

  1. Bende tebrik ediyorum sizi:) gerçekten güzel anlatmıssınız biçok kisinin korkulu rüyası astar;) en azından yeleklerde bari kolayını bulmus olduk çok teşekkürler yelegin kalıbı da çok hosuma gitti ayrica;)

    YanıtlaSil
  2. tebrikler.. çok güzel anlatmışsınız ama yelek çok güzel bayıldım kii

    YanıtlaSil
  3. Geçen o kadar dolaştım çocuklara uygun buna benzer bir şey bulamadım, yeleğin kumaşına bayıldım. Bu kadar detaylı fotoğraflar, anlatım ve bu güzeller güzeli yelek için ben de tebrik ederim sizi. Ellerinize sağlık Bahar Hanım :)

    YanıtlaSil
  4. Bende tebrik ederim Baharcim anlatimin cok guzel emegine saglik...Amaaa ben bu yelegin desenine bayildim dogrusu harikaymis gule gule giysin minik kus :) annecigininde ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
  5. çok pratik bir yöntemmiş, çok da güzel anlatmışsın canım. ellerine sağlık. kumaşa da bayıldım bu arada :))

    YanıtlaSil
  6. Canım anlatım harika.Yelek astarı için mükemmel bir anlatım. Ellerine sağlık. Bir tebrik de benden gelsin. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Ben de tebrik ediyorum, güle güle giyilsin :)

    YanıtlaSil
  8. Benim bu siralar boyle bir anlatima cok ihtiyacim vardi Allah razi olsun cok kullanisli ve kolay dikisli bir yelek olmus elinize saglik.

    YanıtlaSil
  9. En iyisi kendi bildiğindir ;)) Ellerine sağlık süper temiz iş çıkarmışsın bence de kendini ne kadar tebrik etsen azdır :)) Bu arada kumaşa bittim.

    YanıtlaSil
  10. Baharcım çok güzel ve detaylı anlatmışsın çok da güzel olmuş yeleğin .Küçük hanım iyi günlerde sıcacık giysin inşaALLAH.Bahar nereden buluyosun böyle güzel kumaşları bayılıyorum.Ellerine sağlık canım çok güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  11. Harikasın ,Kumaşa da bayıldım çok güzel fıstık bayılmıştır bu güzelliğe.

    YanıtlaSil
  12. Sizi takibe aldım. Kardeş dikiş bloggerlarından buldum . Dikişsever olarak sizi de bloguma bekliyorum http://ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  13. Bahar hanım paylaşımlarinizi çok beğendim ve sizi takip ediyorum artık blogum çok yeni sizi de beklerim ..

    YanıtlaSil
  14. Baharcım ne de güzel anlatmışsın eline diline sağlık.çok hoş bir yelek olmuş çok beğendim.ama kumaşının desenini ayrı bir beğendim.nerden aldın acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Filizciğim. Kumaşım instagramda @bursakumaspazari sayfasından aldım

      Sil
  15. kusura bakmazsanız bişi sorucam,fotoğraflarınızda üzerinize yazı yazmak için kullandığınız proğramın adını rica etsem??Çok hoşuma gitti kusura bakmayın,ben cahil kaldım paintle falan=D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Photoscape kullanıyorum ama bu şeffaf zeminli bir çerçeve idi ve www.freeprettythingsforyou.com adlı siteden indirmiştim. içine bahsettiğim programla yazı yazdım ve yine aynı programı kullanarak resimlerimin üzerine ekliyorum. Bu çerçeveyi kullanmadığım zamanlar aynı programla sadece blog isminii yazıyorum

      Sil
    2. çok teşekkürler:)

      Sil
  16. O kadar ihtiyacım vardı ki,sağolun.kumaş bekleyip duruyordu,hemen harekete geçmeliyim.

    YanıtlaSil
  17. Sizi yeni keşfettim , iyi ki farketmisim. Ne güzel işler onlar öyle, maaşallah size. Yeleği de en kısa zamanda denemek istiyorum anlatiminiz çok açıklayıcı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Sizi yeni keşfettim , iyi ki farketmisim. Ne güzel işler onlar öyle, maaşallah size. Yeleği de en kısa zamanda denemek istiyorum anlatiminiz çok açıklayıcı teşekkürler.

    YanıtlaSil

Küçük bir yorum, Büyük bir mutluluk