13 Temmuz 2015 Pazartesi

Burda Dergisinden Nasıl Kalıp Çıkarılır

Herkesin mübarek Kadir Gecesi hayırlara vesile olsun inşallah, dualarımızı oruçlarımızı namazlarımızı Rabbim kabul etsin. Yazılara uzun süre ara vermemin hep bir nedeni oluyor elbette bu sefer hem yaz hem Ramazan hemde Ramazan ayında yoğunlaşan işlerimin etkisiyle yazıların arası uzadıkça uzadı. Hemen toparlayayım dedim :)
Acemi bir dikişseverin işine yarayabilecek , belki bizlerinden gözlerinden kaçmış olması muhtemel bazı bilgileri içeren birkaç yazı hazırladım. Öncelikle Burda dergisinden kalıp nasıl çıkarılır onu anlatmak istedim.
Pratik kesim elbette güzel bir şey ama becerebilene :) Ben kalıpla kestiğimde daha hatasız, daha az uğraştırıcı ve daha güzel sonuçlar elde ettiğim için pratik kesime pek yanaşmıyorum. Birdediktiğim bir modeli tekrar tekrar dikmek istediğimde her seferinde yaklaşık olarak aynı sonucu alacağımı biliyorum. Kalıp çıkarmak için dergiye, model paftasına, çöp poşetine (kalınca olanından olursa iyi olur- ki yıllarca mulaj kağıdı kullandım ama çöp poşeti çok daha pratik olduğundan son aylarda bunu kullanmaya başladım), asetat kalemi (cd kalemi de deniyor) ve poşetin kaymaması iiçin ağırlıklara ihtiyacımız var. (ben cam bardak altlığı kullanıyorum)
Modelimiz Burda Çocuk dergisi son sayısında yer alan tayt. Basit bir kalıp olsun istedim. Öncelikle modelimizin hangi paftada olduğuna, hangi renkle çizildiğine ve kullanacağımız numaralara bakıyoruz. Bu model A paftasında siyah renkle ve 1-2 numaralar ile numaralandırılmış. Beden için 4 yaş keseceğim o yüzden 104 bedenin hangi çizgi ile belirtildiğine bakıyorum.
A paftasını açıyorum ve en altta siyah ile yazılmış 1 numarasını buluyorum. Elimle dümdüz şekilde bir çizgi çizdiğimde istediğim kalıbın bu parçasına ulaşıyorum. Ki kalıpla çalışmanın gözü en korkutan kısmı bu olsa gerek. Aslında bu kadar basit kalıbı paftada bulmak.
Üzerine poşetimi açıyorum ve kaymasın diye ağırlık yerleştiriyorum. İsterseniz iğneleyebilirsiniz. Benimki biraz tembel işi hatta bazen saçıma sürüp elektriklendirdikten sonra açıyorum poşeti böylece direkt yapışıyor kağıda :)
Her türlü işareti ve düz iplik çizgisini aktardıktan sonra kalıbımızın bu parçası hazır oluyor. Düz iplik önemli bir çizgi bunu da bir sonraki yazımda anlatacağım.
Gereken tüm parçaları çizdikten sonra kalıbımız hazır. Eğer gözden kaçırdığım işaret varmı diye şüpheleniyorsanız dergideki patron sayfasında kalıpların her türlü işaretini gösterir oradan bakıp eksiğiniz varsa kalıbı tekrar paftanın üzerine koyup pafta üzerinden işaretleyebilirsiniz.
Sorusu olan varsa cevaplayabilirim :)

14 yorum:

  1. Cok guzel anlatmissin Baharcim, daha da "kalip nasil cikar" demesinler :)

    YanıtlaSil
  2. Poşete çıkarmak iyi fikirmiş. Ben kağıda çıkarıyorum ama her kağıdın kalitesi aynı olmadığından görmesi çok zor oluyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı dertten muzdariptim, poşet çok süper bir çözüm oldu :)

      Sil
  3. bence de poşete çıkarmak iyi fikirmiş. teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ben dikise yeni başlayacağım ancak makine almadım henüz. öneri de bulunabilir misiniz ? janome tr 1018, bindalli vera dm 120 ya da brother düşünüyorum ama karar veremedim. hiç bilmiyorum diye çok basit bir makine de almak istemiyorum. Ogrendikce işime yarasin istiyorum. yardımcı olabilirsiniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar; ben brother kullanıyorum ve memnunum. Ayrıca janome kullananlardan da hep olumlu yorumlar okudum. İki marka arasından size uygun olanını tercih edebilirsiniz.

      Sil
  5. Paftalar..başımı döndürdü :)bilgilerin çok güzel eminim istifade eden çok olacaktır ..sarıldı Boyan sana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah faydalı olur :) Bende sana sarıldım sıkıca :)

      Sil
  6. Dergide birde Parçaların yanında 1x ya da 2x, 4x felan yazıyor. Bu o parçadan kaç tane çıkaracağımızı mı gösteriyor acaba. Mesela cep 4x diyor . 4 tane o parçadan olacak anlamına mı geliyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen sevgili Pınar, o parçadan kaç tane olacağını gösteriyor

      Sil
  7. herşeyi anlıyorum fakat :D şu mesela 1 ve 2 var 1 in yazdığı yerden yukarı düz çıkıp aynı sayıyı gördüğümüzde ordan sonrasını çizemiyorum nasıl takip edicem bilmiyorum orayı ayrıntılı anlatırmısınız lütfen

    YanıtlaSil

Küçük bir yorum, Büyük bir mutluluk